Jídelníček

Strava je určená k okamžité spotřebě

18.11. až 22.11.

Jídelníček

Strava je určená k okamžité spotřebě

11.11. až 15.11.

Rozvrh stravování

Třída Svačina dopoledne Oběd Svačina odpoledne
Kašpárci 8:30 - 8:45 11:35 - 12:05 13:50 - 14:05
Sluníčka 8:30 - 8:45 11:30 - 12:00 13:50 - 14:05
Včeličky 8:30 - 8:45 11:25 - 11:55 13:50 - 14:05
Motýlci 8:30 - 8:45 11:15 - 11:45 13:50 - 14:05
Žabičky 8:45 - 9:00 11:55 - 12:25 14:00 - 14:15
Rybičky 8:30 - 8:45 11:20 - 11:50 13:45 - 14:00

Alergeny

Označování alergenů je legislativně stanoveno na datum od 13.12.2014 v souladu s potravinovým právem

Odvolání na legislativu:
EU – 2000/13 do 13.12.2014 a pak nahrazena 1169/2011 EU článek 21
ČR – Vyhláška 113/2005 Sb. O způsobu označování potravin a tabákových Výrobků, § 8 odstavec 10.

Předpisy stanovují specifické požadavky na označování alergenových složek, u kterých je vědecky prokázáno, že vyvolávají u spotřebitelů alergie nebo nesnášenlivosti představující nebezpečí pro zdraví. Je tedy požadováno, aby veškeré složky byly zřetelně označeny názvem příslušné alergenní složky, pokud není přímo v názvu potraviny nebo jídla.
Označení nebalených potravin = zhotovených pokrmů ve školních jídelnách

Značení alergenů je pouze informační požadavek:
Tato povinnost se týká všech výrobců potravin, všech článků veřejného stravování, jako např. restaurací, jídelen, nemocnic, sociálních ústavů, prodejen, pekáren atd. Dne 13.12.2014 bude povinnost při nákupu potravinářských výrobků nebo jídel ve veřejném stravování vyznačit u výrobku stanovený alergen, který obsahuje.

Školní jídelna je povinna označit vyrobený pokrm alergenní složkou, ale nebude brát zřetel na jednotlivé přecitlivělosti strávníků. Tuto skutečnost si musí každý strávník sám uhlídat. Není možné se věnovat při výrobě jídel strávníkům s potravinovou alergií jednotlivě, takže případným žádostem nebude vyhověno. Jídelna má pouze funkci informační tak, jako každý výrobce potravin a pokrmů.

Označení přítomnosti alergenu bude vyznačeno na jídelním lístku číslem.

Seznam potravinových alergenů , které podléhají legislativnímu označování dle směrnice 1169/11 EU:

  • 1) Obiloviny obsahující lepek–nejedná se o celiakii, výrobky z nich
  • 2) Korýši a výrobky z nich - patří mezi potraviny ohrožující život
  • 3) Vejce a výrobky z nich - patří mezi potraviny ohrožující život
  • 4) Ryby a výrobky z nich
  • 5) Podzemnice olejná (arašídy) a výrobky z nich- patří mezi potraviny ohrožující život
  • 6) Sójové boby (sója) a výrobky z nich
  • 7) Mléko a výrobky z něj - patří mezi potraviny ohrožující život
  • 8) Skořápkové plody a výrobky z nich – jedná se o všechny druhy ořechů
  • 9) Celer a výrobky z něj
  • 10) Hořčice a výrobky z ní
  • 11) Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
  • 12) Oxid siřičitý a siřičitany v koncentracích vyšších než 10 mg, ml/kg, l, vyjádřeno SO2
  • 13) Vlčí bob (LUPINA) a výrobky z něj
  • 14) Měkkýši a výrobky z nich